Botanische proeftuin

Vanaf april starten we met de aanleg van een botanische tuin. In de tuin zullen we verschillende inheemse plantensoorten kweken. Elk met unieke kenmerken die we onderzoeken in onze werkplaats op nieuwe mogelijkheden voor innovatief en duurzaam ontwerp. Het doel van de ‘BOTANISCHE PROEFTUIN’ gaat verder dan alleen het verkennen van de mogelijkheden van inheemse planten. Het is een project dat zich richt op innovatie, duurzaamheid en de cultuurhistorische waarde van het landschap en inheemse plantensoorten. We streven naar concrete toepassingen voor duurzame, lokale ontwerpen zonder de natuur uit te putten en mogelijk juist de biodiversiteit vergroten en de omliggende natuur versterken.

Proeftuin

Tuintekening van Fabrikaat door Livia Franssen

Op het terrein van Fabrikaat creëren we een levend laboratorium waarin een selectie van ongeveer 40 plantensoorten wordt gekweekt. Deze planten worden zorgvuldig geselecteerd vanwege bijzondere eigenschappen die een potentie hebben tot innovatieve toepassing. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van pigmenten, slijmstoffen, en eetbare of geneeskrachtige stoffen.

Naast een rol als onderzoekscentrum, fungeert de 'BOTANISCHE PROEFTUIN' ook als een educatief en verbindend initiatief voor zowel het publiek als professionals. We bieden workshops en lezingen om kennis te delen en betrekken buurtbewoners bij het opzetten, kweken en onderhouden van de tuin.

Wij zoeken medetuinders

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die minstens één dagdeel per week willen bijdragen aan de aanleg, het onderhoud, de oogst, en het in kaart brengen en archiveren van de planten in onze botanische tuin. Heb jij ervaring in tuinieren en wil je graag deel uitmaken van dit project?

Partners

Voor dit initiatief brengen we een diverse groep partners samen. We werken onder andere met biologisch tuinder Esther Kuiler van de Ommuurde Tuin, ecologisch tuinontwerper Livia Franssen en wetenschappers van de afdeling Plantenecologie van de Radboud Universiteit. Samen streven we ernaar om de mogelijkheden van inheemse plantensoorten te verkennen en te benutten voor innovatieve toepassingen.